Jídlo a pití na Maledivách

Maledivská kuchyně nepatří k nikterak rozmanitým a na vitamíny bohatým kuchyním, v menu tamních obyvatel převládají jídla chudá a převážně bezmasá. Téměř dennodenně se na jídelníčku objevují čerstvé ryby, které se nakupují na místních rybích trzích.

V tradiční kuchyni převládají určité prvky indické kuchyně, která je charakteristická velmi pikantními a kořeněnými pokrmy. Nejpoužívanějším kořením pro přípravu nejen masitých jídel je jemně štiplavé kari.

Pokrmy se rozlišují na krátká (short eats, které jsou zastoupeny nejrůznějším sladkostmi a dezerty) a dlouhá (long eats, představují hlavní jídla jenž se podávají s rýží nebo tradičním chlebem) jídla.

Trh na Maledivách
Trh na Maledivách

K základním masitým pokrmů patří ryba, která se připravuje na tisíce způsobů a představuje standardní složku téměř každého chodu. K nejčastějším tepelným úpravám patří smažení, uzení, vaření, grilování a pečení. Za typicky maledivský pokrm se považuje rybí polévka nebo kari z rybího masa.

Častou alternativou mořských ryb jsou kalamáry, menší druhy krevet a chobotnice, které se nejčastěji opékají na grilu. Jako příloha, ke všem hlavním pokrmům, se zpravidla podává rýže nebo chléb.

K nejoblíbenějším dezertům, které se velmi často podávají v čajovnách nebo restauracích patří tzv. hedhikaa a drobně nakrájené sladké ovoce.

Pod názvem hedhikaa, neboli krátká jídla, se skrývají rozmanité mini cukrovinky a dortíky, které jsou typické svou velmi sladkou a sytou chutí. K typickým krátkým pokrmům patří pikantní rybí koláčky, kuličky z listového těsta plněné rybí náplní, sladký vaječný krém nebo kokosové mléko s růžovým pudinkem. K oblíbeným, domácím, ovocným druhům patří kokosové ořechy, mango, ananas, mini banány a chlebovník.

Stravování v restauraci patří k velmi drahým záležitostem, ba dokonce k nejdražším v celé oblasti jižní Asie, což je pravděpodobně ovlivněno dovážením téměř všech surovin z ciziny.

V hotelových restauracích převládá kuchyně mezinárodní (kombinace kuchyně francouzské, italské, středomořské, čínské a arabské), maledivské speciality jsou zastoupeny v minimální míře.

Nápoje

Nejoblíbenějším nápojem je čaj, který si místní obyvatelé nejčastěji vychutnávají v tea shopech neboli čajovnách. Standardním typem je černý čaj, který se pije velmi sladký a zdobí se plátkem citronu. V některých čajovnách vám nabídnou mléko v prášku, které by mělo nápoj zjemnit.

Tradičním nápojem, obyvatel Malediv, je tzv. Raa neboli míza z kokosové palmy, velmi sladká a delikátní tekutina, která je charakteristická aromatickou vůní a lahodnou chutí. Nápoj se získává z  kmene kokosové palmy, a to pouze v místech, na kterých rostou kokosové ořechy.

Pozření alkoholických nápojů je pro místní obyvatelé naprosté tabu. Zpřísněná protialkoholická opatření nedovolují místním obyvatelům se alkoholu ani dotknout, tudíž v hotelových barech a restauracích rozlévají a míchají alkoholické nápoje zaměstnanci – cizinci, pocházející například z Indie. Pití alkoholu, mimo turistické resorty, patří pro turisty k ilegálním činům.

K pití, ale také k čištění zubů a vaření, používejme pouze balenou vodou, neboť voda z kohoutku patří k velmi znečištěným, což by nám mohlo způsobit vážné zdravotní onemocnění.